ראשי  
  מאמרים  
  תודות  
דיאטנית

הורדת שומנים בדם » סוגי שומנים במזון

 

השומן מהווה חומר גלם לבניית הקרומים העוטפים את תאי הגוף.
השומן משמש חומר מוצא לייצור הורמונים.
השומן מהמזון מספק חומצות שומן חיוניות, שהגוף לא יכול לייצר בעצמו.
השומן מאפשר ספיגה טובה יותר של סידן וויטמינים מסיסים בשומן (A,D,E,K).

 

שומנים שחשוב לאכול:

שומן חד בלתי רווי: משפר את רמת הכולסטרול בדם.
אינו נוטה להתחמצן - ולכן מקטין את הסיכון להיווצרות רדיקלים חופשיים ולשקיעת כולסטרול בדפנות כלי הדם.
מצוי ב: אבוקדו, שמן זית וקנולה, זיתים, טחינה, שקדים, אגוזים.

אומגה 3 – הלהיט:
בשנות ה-70 המאוחרות החלה התעניינות בחומצות שומן אומגה 3 המצויות בדגי מים עמוקים. העניין בחומצות אלו החל, כשהתצפיות על אסקימואים בגרינלנד הראו שהם חולים פחות במחלות בכלל ובמחלות לב בפרט. כשבדקו את רמות השומנים בדמם ובמזונם המסורתי, גילו שהמזון שלהם מורכב בעיקר מדגים, המכילים כמות גדולה של אומגה 3. מאז מספר הפרסומים בנושא אומגה 3 והשלכותיה על הבריאות עולה בהתמדה...
כיום מדובר על השפעות בריאותיות אפשריות במגוון תחומים: הפחתת הסיכון למחלות לב, לאירוע מוחי, הורדת רמות שומנים בדם, הורדת לחץ דם, אנטידכאונית, מפחיתה סטרס ואגרסיות, פעילות אנטידלקטית, בהריון והנקה אחראית להתפתחות תקינה של מערכת העצבים המוח ורשתית העין, משפיעה על יכולות למידה והתנהגות ותתכן השפעה חיובית בילדים עם בעיות קשב (ADHD).
אומגה 3 שייכת לקבוצת השומנים הרב בלתי רווים. מצויה בדגי מים קרים ועמוקים: סלמון, סול, הליבוט (פוטית), סרדינים, בקלה, טונה ומקרל. כיום, גם דגי הבריכה הטריים בישראל מכילים אומגה 3 : בורי, פורל, לברק ובאס.

מומלץ לכולם לאכול 2 מנות דג לשבוע.

מומלץ גם לאכול אומגה 3 ממקור צמחי : שמן קנולה, זרעי פשתן טחונים ואגוזי מלך.

 

שומנים שכדאי להפחית באכילתם:

שומן רווי: מעלה את רמת הכולסטרול ובכך גורם להתפתחות מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 ועוד. מצוי במזונות מהחי:
בשרים שמנים ומעובדים, לדוגמא: קבנוס, בשר טחון מוכן, קבב, המבורגר, נקניקיות, נקניק סלמי – במקומם כדאי לאכול בשר עוף והודו ללא העור, דגים, בקר רזה כגון: צלי כתף, פילה, פילה מדומה, סינטה, מספר 3-6 11-16 פסטרמה, בשר טחון במקום מנתח רזה שאנחנו בוחרים.
אברים פנימיים : כבד.
מוצרי חלב שמנים: שמנת, גלידה, גבינה צהובה, קצפת, מעדני חלב שמנים ( מילקי ) - במקומם להעדיף גבינות עד 5%, חלב לשתיה 1% , ומעדני חלב עד 3%.
חמאה ומרגרינה בבישול ואפיה – במקומן כדאי להשתמש בשמנים צמחיים זית וקנולה.
בנוסף מצוי ב: שמן קוקוס ( וופלים), שמן דקלים ( מרגרינות ללא שומן טרנס) וחמאת קקאו (שוקולד). שמנים אלה הם צמחיים אך לא בריאים !

אומגה 6: שייך לקבוצת השומנים הרב בלתי רווים. הגוף לא יכול לייצר את השומן הזה לבדו ולכן צריך לקבלו מהמזון. שומן זה מתחמצן בקלות דבר שמשפיע לרעה על הכולסטרול, ומגביר את הסיכון למחלות טרשתיות, ולכן יש להמעיט באכילתו.
מצוי ב: שמן תירס, סויה, חמניות ומיונז.

שומן טרנס: סוג השומן הגרוע ביותר!
גורם להעלאת רמת הכולסטרול, ומעלה סיכון לסוכרת מסוג 2. שומני טרנס נאגרים באזור הבטן, גורמים להגדלת היקף הבטן ובכך מגדילים את הסיכון למחלות לב.
מצוי ב: מרגרינות, עוגות, קרקרים, בצק עלים, בצק פריך, מלאווח, ג'חנון, בורקסים, עוגיות, ביסקוויטים, ופלים ובמוצרי מזון תעשייתיים רבים.
שומן צמחי מוקשה = מרגרינה

 

 

ירידה במשקל
ירידה במשקל
תזונה בריאה
תזונה לנשים בהריון
תזונה לאחר ניתוחי קיצור קיבה
הורדת שומנים בדם



© כל הזכויות שמורות :  מירב רבר - דיאטנית קלינית
סוכרת סוג 2הורדת כולסטרולמתכונים דיאטטייםלרדת במשקלדיאטנית קליניתתזונה נכונה
- בניית אתרי אינטרנט PureSimple -